Oficialul a explicat pentru CNN că Rusia a fost implicată în acțiuni “îndrăznețe” de sabotaj, în ultimele șase luni. Au fost vizate în mod deosebit liniile pentru aprovizionarea Ucrainei cu muniție și armament, dar și oficiali care au putere de decizie în acest sens. “Este vorba despre tot, de la punctul de producție, la depozitare, la cei care iau decizii, la livrarea în sine”, a adăugat acesta. 

Situația este descrisă ca fiind alarmantă de mulți oficiali din Europa, care subliniază că pe măsură ce agenții ruși sunt tot mai monitorizați de serviciile secrete europene, apelează la metode “mai dure și mai periculoase”. Pentru a nu putea fi, însă asociați în mod direct cu aceste acțiuni, au început să angajeze localnici pentru a comite infracțiuni cu risc ridicat, purtând astfel un “război din umbră”. 

Moscova a negat constant aceste acuzații, însă situația va fi discutată în timpul summitului aniversar al NATO de la Washington. Deși nu este clar cum va decide Alianța să răspundă acestei situații, “recentele arestări demonstrează natura stângace în care rușii au pregătit aceste operațiuni”, subliniază CNN.

Concret, anul trecut, 14 ucraineni și doi bieloruși au fost arestați în Polonia, fiind suspectați că lucrează pentru serviciile secrete rusești. Unul dintre ucraineni a fost condamnat la șase ani de închisoare, după ce s-a descoperit că realiza diverse sarcini pe care le primea de la un cetățean rus, prin aplicația de mesagerie Telegram. Ucraineanul a mărturisit că, deși nu l-a întâlnit niciodată pe rusul cu care comunica, a acceptat să realizeze sarcinile pe care le primea de la el, în schimbul unor sume de bani. Inițial a fost pus să facă graffiti-uri cu tematică legată de război, prin diverse locuri din Polonia, însă pe parcurs i-au fost date sarcini mai periculoase.

Într-un interviu acordat pentru CNN, ucraineanul a povestit cum punea camere de supraveghere de-a lungul șinelor de tren din Polonia, prin locurile pe unde treceau ajutoarele militare și umanitare pentru Ucraina. De asemenea, a fost pus și să incendieze gardul unei companii de transport deținută majoritar de statul ucrainean, cu sediul în Polonia. Ultima misiune pe care acesta a primit-o a fost să monteze camere de luat vederi în jurul unei baze militare din Polonia, în care erau antrenați soldații ucraineni. 

O situație similară a avut loc și în Estonia, unde zece colaboratori cu serviciile de informații rusești au fost arestați în februarie, deoarece au vandalizat mașina ministrului de Interne. Incidentul a reprezentat un punct culminant în ceea ce oficialii estonieni au declarat că este “o campanie de ani de zile a Moscovei de destabilizare a Estoniei”. De asemenea, în ultimele luni, bruiajul GPS a împiedicat aterizarea avioanelor civile, iar geamandurile care delimitează o parte a frontierei Rusiei cu Estonia au dispărut, chiar într-un moment în care Moscova ceruse “reevaluarea frontierelor maritime”.

“Am văzut o creștere semnificativă a acestor activități în toamna anului trecut, până în iarnă. Vedem persoane implicate în activități hibride împotriva securității estoniene într-un fel pe care nu l-am mai văzut înainte”, a explicat un purtător de cuvânt al KAPO, serviciul de securitate internă al Estoniei. Acesta a avertizat că “operațiunile vor include atacuri fizice” și a sugerat că războiul din Ucraina “ar putea conduce la tactici rusești mai agresive în lunile următoare”.

Experții au explicat pentru CNN că deși sabotajul nu poate duce la activarea Articolului 5 din Tratatul NATO, conform căruia un atac al unui stat membru este un atac asupra întregii Alianțe, acesta rămâne totuși “un joc periculos ce stă întotdeauna sub pragul conflictului armat”.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday