Noua bază se află la Redzikowo, în Polonia, iar NATO anunță că aceasta “este operațională și disponibilă pentru apărarea Alianței”. Sistemul, denumit Aegis Ashore, este capabil să detecteze, să urmărească și să intercepteze în zbor rachete balistice cu rază scurtă și intermediară.

“Acesta este un pas important pentru securitatea transatlantică și capacitatea NATO de a se apăra împotriva amenințării în creștere a rachetelor balistice. Rachetele balistice au fost utilizate pe scară largă în conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu. Ca Alianță defensivă, nu putem ignora această amenințare. Apărarea antirachetă este un element esențial pentru sarcina principală a NATO de apărare colectivă”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice permite detectarea rapidă a unui atac cu rachete și utilizează datele radar pentru a ghida un interceptor care să distrugă racheta balistică.

NATO subliniază că misiunea sistemului este strict una de apărare: “Elementele-cheie ale scutului antirachetă al NATO includ cele două situri americane Aegis Ashore din Polonia și România, împreună cu distrugătoare ale marinei americane din Rota, Spania, și un radar de avertizare timpurie în Kurecik, Turcia. Aegis Ashore este pur defensiv. Aproximativ 200 de militari sunt staționați la cele două site-uri de interceptare din Polonia și România. Situl din Deveselu, România, este operațional din 2016”. Sistemul Aegis este, de asemenea, desfășurat pe nave americane, japoneze și sud-coreene în Asia de Est.

Baza Redzikowo ar fi trebuit să înceapă să funcționeze în 2018, dar deschiderea sa a fost amânată în mod repetat. Aceasta este situată la aproximativ 150 km de Kaliningrad, exclava rusă de la Marea Baltică, aflată între Polonia și Lituania.

Foto: NATO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday