Antony Blinken, secretarul american de stat, a declarat, în cadrul unei intervenții la summitul NATO de la Washington, că au început livrările de aeronave F-16 către Ucraina: “Chiar acum, în timp ce vorbim, transferurile din Danemarca și din Olanda sunt în curs de desfășurare. Acestea vor zbura pe cerul Ucrainei în această vară”.

Într-un comunicat comun de presă al președintelui Biden și prim-miniștrilor din Olanda și Danemarca, se arată că, în acest moment, nu pot fi făcute alte precizări, din motive de securitate operațională. Cele trei părți adaugă că sunt recunoscătoare Belgiei și Norvegiei, care s-au angajat să furnizeze și ele aeronave. Prim-ministrul norvegian a declarat, astăzi, că țara sa va dona șase astfel de avioane de luptă, în cursul acestui an.

Într-o reacție pe contul său de pe rețeaua X, Volodimir Zelenski a mulțumit SUA, Danemarcei și Olandei pentru consolidarea forțelor aeriene ucrainene, și Belgiei și Norvegiei pentru angajamentul de a furniza și ele aeronave F-16: “Acesta este un semnal clar că capacitatea Rusiei de a teroriza oamenii, orașele și comunitățile ucrainene se va reduce în continuare. (…) F-16 aduc o pace justă și durabilă, demonstrând că teroarea trebuie să eșueze oriunde și în orice moment”, a scris președintele ucrainean.

Sursă alternativă: Comunicatul Casei Albe

Foto: Dreamstime/Frans Sluijs

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday