Memorandumul a fost semnat de miniștrii Apărării celor 24 de țări, între care SUA, Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Spania, Turcia, sau UK, în marja summitului NATO de la Washington.

Programul Supraveghere Persistentă din Spațiu la Nivel Aliat (APSS – Alliance Persistent Surveillance from Space) marchează cea mai mare investiție multinațională în capabilități spațiale din istoria NATO. Pe lângă monitorizarea din spațiu a activităților de la sol și de pe mare “cu o acuratețe și o promptitudine fără precedent”, APSS are sensul de a accelera conștientizarea situației operaționale prin acces rapid la date, servicii și capabilități spațiale, dar și posibilitatea unor decizii rapide în cadrul NATO, într-un mod eficient și coordonat.

Programul va fi implementat în următorii cinci ani, 17 aliați dintre cei 24 semnatari contribuind fiecare cu echivalentul a peste un miliard de dolari, constând în special în “active spațiale comerciale și naționale”.

Pe lângă semnarea memorandumului APSS, NATO mai anunță și o scrisoare de intenție semnată de 22 de țări aliate, pentru o achiziție multinațională a unor soluții de cloud computing denumite ACE (Allied software for Cloud and Edge) care ar urma să unifice comunicațiile și partajarea în siguranță a datelor militare între aliați.

Sursa: Comunicat NATO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday