Racheta a fost surprinsă pe o filmare cu câteva secunde înainte să lovească spitalul, iar mai mulți experți militari au analizat imaginile pentru Financial Times. Conform acestora, în atac a fost folosită o rachetă de croazieră Kh-101, una dintre cele mai avansate ale Rusiei și care este esențială pentru atacuri aeriene precise asupra Ucrainei.
Pentru a produce acest tip de rachetă, Rusia are nevoie de piese de fabricație occidentală, în special din SUA. În ciuda acestei situații și a sancțiunilor pe care statele occidentale le-au impus, Rusia produce de aproape opt ori mai multe Kh-101 decât înainte de invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, din 2022.
În 2021, Rusia a produs doar 56 de rachete Kh-101, însă după ce Kremlinul a trecut fabricile de armament în regim de lucru non-stop, anul trecut, au fost produse 420 de Kh-101, potrivit unui raport de luna trecută al Royal United Services Institute, un grup de cercetare britanic specializat în domeniul militar. Experții consideră însă că, deși Rusia produce o cantitate mare de rachete, calitatea acestora este mai slabă. Potrivit specialiștilor, rata de eșec a rachetelor de croazieră ale Rusiei poate ajunge la 20%, deoarece componentele de contrabandă nu pot asigura o ghidare exactă și, în zbor, nu fac față la fel de ușor la aceleași forțe.
Cu toate acestea, apărarea aeriană Ucraineană este în continuare suprasolicitată, făcând eforturi importante în încercarea de a contracara atacurile rusești. “Tehnologia occidentală le permite să construiască aceste rachete mai performante, reușind să treacă de apărarea noastră aeriană”, a declarat un expert ucrainean.
Deși sancțiunile au izolat Rusia de unele componente necesare în fabricarea de armament, sectorul de apărare al Kremlinului a reușit să evite o parte a acestora, orientându-se către microprocesoare și alte tehnologii avansate care nu sunt destinate utilizării militare. Această tranziție este vizibilă într-o analiză pe care ucrainenii au efectuat-o asupra unei rachete Kh-101 lansate în ianuarie. Concluziile cercetării au fost că, în interiorul rachetei, existau 16 componente electronice de fabricație occidentală. Două dintre componentele identificate au fost atribuite producătorului STMicroelectronics, cu sediul în Elveția, restul fiind produse ale unor companii americane de cipuri, inclusiv Texas Instruments, Analog Devices și Intel. Toate produsele sunt destinate în principal utilizării civile, unele fiind destul de vechi, subliniază FT, ceea ce arată că rușii apelează și la refolosirea unor componente pe care le aveau deja în țară.
De altfel, conform unei alte analize realizate de Administrația Prezidențială a Ucrainei și furnizată Financial Times (FT), o rachetă Kh-101 completă poate conține mai mult de 50 de piese diferite produse în străinătate. Jurnaliștii FT au analizat mai multe dosare rusești, care au arătat cum companiile din țară, începând din 2023, au putut obține componente identice cu cele utilizate în Kh-101, prin simpla lor achiziționare de pe piața liberă, fiind importate prin China.
În ceea ce privește atacul de luni asupra infrastructurii civile din Ucraina, în care au fost ucise cel puțin 41 de persoane și rănite peste 190, Rusia a negat că a vizat direct spitalul de copii. Reprezentanții de la Moscova au susținut, fără dovezi, că racheta ar fi fost deviată de apărarea antiaeriană ucraineană, acuzând că Ucraina este vinovată pentru “amplasarea deliberată a sistemelor antiaeriene în zone rezidențiale”.
Pavel Luzin, un cercetător invitat la Fletcher School of Law and Diplomacy de la Universitatea Tufts, a declarat: “Rachetele rusești Kh-101 zboară aproape întotdeauna acolo unde Armata Rusă le țintește. Dacă o rachetă rusească lovește un spital, înseamnă că rușii au țintit un spital”. De asemenea, Fabian Hoffmann, cercetător la Universitatea din Oslo, a subliniat că imaginile surprinse în timp ce racheta se apropia de țintă arată că nu există nicio dovadă că aceasta ar fi fost deviată de apărarea aeriană.
Sursă: Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.