În ultimele luni, diplomații străini s-au întâlnit în mod regulat cu oficiali din administrația Trump, deoarece vor informații despre viziunea de politică externă a fostului președinte, în cazul în care acesta îl va învinge pe Joe Biden în alegerile din 5 noiembrie.

Keith Kellogg, un general-locotenent în rezervă, care a făcut parte din conducerea Consiliului Național de Securitate al lui Trump, a declarat pentru Reuters că a participat la astfel de întâlniri în ultimele zile, inclusiv cu miniștri de Externe din Europa, dar fără să ofere mai multe detalii precum identitățile acestora sau subiectele discutate. A subliniat însă că nu vorbește în numele fostului președinte.

Alți trei foști oficiali apropiați lui Trump au declarat pentru Reuters că au fost abordați de delegații europene pentru discuții în timpul summitului NATO. Potrivit Politico, mai mulți oficiali din țările NATO au confirmat că se interesează în mod activ pentru a afla cum va gestiona Trump relațiile transatlantice în eventualitatea unui nou mandat.

Deși Kellogg nu a dezvăluit cu cine s-a întâlnit, a postat luni pe X (Twitter) o poză cu președintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuc, descriind că a purtat “o discuție informală grozavă” cu acesta, înainte de începerea summitului NATO.

Printre principalele preocupări ale europenilor se numără modul în care Trump va gestiona războiul din Ucraina și relația dintre SUA și NATO. În iunie, Reuters a raportat că Kellogg și un alt consilier al lui Trump i-au prezentat fostului președinte un plan de a pune capăt războiului din Ucraina, prin condiționarea ajutorului acordat Kievului de acceptarea discuțiilor de pace cu Moscova. Fostul președinte al SUA și-a exprimat deschis, în repetate rânduri, scepticismul cu privire la trimiterea mai multor ajutoare Ucrainei și a criticat membrii NATO pentru că au cheltuit prea puțin pentru apărare.

Politico relatează că apropiații lui Trump nu vorbesc în mod direct în numele acestuia, dar încearcă să contureze o idee despre cum ar putea arăta politica sa externă pentru al doilea mandat, parțial pentru că ar putea contribui la modelarea acesteia. Unii dintre ei îl sfătuiesc pe Trump să-i împingă pe aliații europeni să crească investițiile în propria apărare, să se concentreze pe concurența împotriva Chinei și contracararea agresiunii iraniene în Orientul Mijlociu, și să treacă într-un plan secund NATO și Ucraina.

Performanța dezastruoasă în dezbaterea de luna trecută dintre candidatul republican și cel democrat pare să fi sporit șansele lui Trump de a deveni din nou președinte al SUA. Cele mai recente sondaje arată că Trump a preluat conducerea în intențiile votanților.

Surse: Reuters, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday