Departamentul de Justiție al SUA a închis două site-uri web care au fost folosite pentru crearea de e-mailuri automate pentru înregistrarea a 968 de conturi false pe X și care păreau a fi ale unor cetățeni americani. FBI susține că operațiunea a fost lansată de un angajat al televiziunii Russia Today (RT), care deține canale de televiziune în limba engleză și în alte câteva limbi, dar operațiunea a fost ulterior coordonată de un ofițer de informații rus. Departamentul de Justiție susține că scopul rețelei era acela “de a semăna discordie în SUA prin răspândirea unor informații eronate”. 

Potrivit documentelor judiciare, conturile au fost create cu ajutorul inteligenței artificiale și au răspândit, în special, știri false despre conflictul din Ucraina. 

“Rusia intenționa să folosească această fermă de boți pentru a disemina dezinformarea cu ajutorul AI, pentru a submina partenerii noștri din Ucraina și a influența narațiunile geopolitice într-un sens favorabil guvernului rus”, a declarat Christopher Wray, directorul FBI. 

Conturile de pe X au fost șterse, iar din capturile de ecran, împărtășite de anchetatorii FBI, se poate observa că nu au interacționat prea multe persoane cu ele. 

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday