Aeronave C-27J Spartan ale Forțelor Aeriene Române, configurate pentru stingerea incendiilor, au decolat din Baza 90 Transport Aerian Otopeni în jurul orelor 12.30, respectiv 14.30, conform Ministerului Apărării.

Misiunea aeriană se desfășoară la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar până în prezent, au fost executate trei misiuni deasupra zonei afectate, la această oră acțiunea fiind în curs de desfășurare.  

În comunicatul MApN se arată că aeronavele C-27J Spartan pot transporta până 6.000 de litri de apă (maximum șase containere) la fiecare trecere. Aeronavele de acest tip ale Forțelor Aeriene Române au acționat, din 2017 și până în prezent, pentru stingerea mai multor incendii de pădure, în județele Mehedinți, Alba, Hunedoara și Buzău. De asemenea, în anii precedenți, aeronavele de acest tip au executat misiuni pentru stingerea incendiilor de pădure din Franța, Slovenia, Grecia și Macedonia de Nord”.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a transmis că incendiul, izbucnit joia trecută, afectează o pădure valoroasă de pin din zona de protecție integrală a Parcului Natural Porțile de Fier. Ulterior, pe fondul secetei prelungite și a vântului puternic, incendiul s-a extins și în prezent afectează 120 de hectare, mai multe parcele de pădure de pin, poieni învecinate și pășunea împădurită a localității Șvinița.

În zona afectată de foc accesul este dificil, terenul fiind accidentat, cu pante între 25 și 40 de grade, făcând imposibilă intervenția mijloacelor auto ale pompierilor militari, apa fiind transportată de la mașinile pompierilor cu ATV-urile. La fața locului acționează 50 de persoane, pompieri militari, rangeri și angajați ai Parcului Natural Porțile de Fier și ai Ocolului Silvic Orșova.

Romsilva face apel la cetățeni și turiști să fie responsabili, să nu incendieze miriștile sau să aprindă focul în păduri, să nu lase focul nesupravegheat, mai ales în zonele cu risc de producere a incendiilor și în apropierea pădurilor.

Foto: Facebook/Ministerul Apărării Naționale, România

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday