Acordul a fost semnat în cadrul unui eveniment public la Istanbul, la care au luat parte președintele Recep Erdogan și directorul executiv al BYD. Ministrul turc al Industriei a transmis că producția va începe la sfârșitul anului 2026 și că vor fi create până la 5.000 de locuri de muncă. Aici, vor fi produse și vehicule hibride și va fi creat și un centru de cercetare și dezvoltare.

Oficialul turc a mai declarat că semnarea acordului este o dovadă “a potențialului țării de a fi nu numai un centru pentru investiții internaționale, ci și un centru pentru inovare și tehnologii verzi avansate”. El a adăugat că Turcia negociază și cu alți producători de automobile din Europa și Asia. 

După Tesla, BYD este cea mai mare companie de mașini electrice din lume. Aceasta s-a extins rapid în afara Chinei, iar la final de 2023 a semnat un acord pentru deschiderea unei uzine în Ungaria. Săptămâna trecută, BYD a deschis o fabrică și în Thailanda și are planuri să facă același lucru în Mexic.

Producătorii chinezi de vehicule electrice sunt sub presiunea autorităților din UE și SUA. Săptămâna trecută, Bruxelles-ul a crescut tarifele pentru vehiculele electrice aduse din China. Prin faptul că Turcia face parte din Uniunea Vamală a UE, mașinile produse în țară vor putea fi exportate în blocul comunitar fără taxe suplimentare. 

În urmă cu două luni, Washingtonul a majorat tarifele pentru mașinile electrice, panourile fotovoltaice și alte bunuri produse în China, pentru a răspunde “practicilor neloiale” ale companiilor chineze.

Surse: BBC, Financial Times

Foto: Teerapong Nantavasin | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday