Seceta din ultimele luni a determinat autoritățile locale din Sicilia să impună restricții la furnizarea apei. Încă de la finalul iernii, regiunea a declarat starea de urgență din cauza secetei extreme. Astfel, în această vară, mai multe hoteluri și pensiuni din Sicilia nu au suficientă apă pentru a le garanta turiștilor funcționarea normală a toaletelor și dușurilor. Infrastructura defectuoasă și învechită nu a făcut decât să agraveze situația, care are un efect negativ asupra turismului și agriculturii, sectoare foarte importante pentru economia Siciliei. 

Unele comunități din zonă sunt nevoite să reducă consumul de apă și cu 45%. Asta înseamnă că robinetele nu mai furnizează apă decât într-un anumit interval orar și că aprovizionarea este oprită peste noapte. Alte părți ale Italiei se confruntă, de asemenea, cu secetă, dar numai în Sicilia este clasificată drept “extremă”. 

Hotelurile avertizează turiștii în privința acestor lipsuri și chiar îi ajută să își facă rezervări în alte locuri de pe insulă, unde restricțiile nu sunt așa dure sau nu sunt în vigoare. La una dintre pensiunile din Agrigento, proprietarii au montat filtre la dușuri și chiuvete care reduc cantitatea de apă ce curge prin robinete și dușuri, pentru a economisi cât mai multă apă, însă clienții se plâng de acest aspect.

Guvernul regional sicilian a cerut Romei subvenții pentru a importa apă de pe continent, dar nu există încă un plan concret pentru a ajuta insula. Seceta afectează, de asemenea, agricultura, inclusiv producția de citrice. Agricultorii folosesc acum jumătate din cantitatea de apă pe care o utilizau în mod normal, iar majoritatea culturilor s-au uscat. Producătorii se așteaptă ca producția să scadă cu 25% în 2024 față de anul trecut, în lipsa unor ploi consistente. Sicilia a înregistrat cea mai mare temperatură din Europa, în august 2023, când orașul Siracuza a atins 48,8 grade Celsius. 

Sursă: CNN 

Foto: Bruno D Andrea | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday