Parchetul European (EPPO) a transmis într-un comunicat de presă că trei persoane fizice și cinci companii au fost puse sub acuzare pentru fraudă agravată a subvențiilor și spălare de bani, în urma unei anchete asupra unui proiect informatic, cu un prejudiciu estimat la un milion de euro.

Investigația are legătură cu perchezițiile efectuate de EPPO la sfârșitul lunii ianuarie, în mai multe locații din România, inclusiv în municipiul București și județele Iași, Vaslui și Ilfov. Măsuri de investigație au fost efectuate și în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania și Spania, precum și în Republica Moldova.

Concret, o companie a solicitat fonduri UE nerambursabile în valoare de până la 2 milioane de euro pentru un proiect IT de dezvoltare de soluții software inovatoare (Innovative Platform for Rapid and Secure Financial Transactions – PIST) în baza unor documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă pentru persoane care nu erau efectiv angajate, obținând astfel fonduri necuvenite de un milion de euro de la bugetul UE.

Aceste fonduri, plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, au fost supuse spălării banilor prin circuite financiare interne și internaționale, utilizând companii-fantomă înregistrate în Bulgaria și Spania, și conturi bancare din Belgia și Lituania. Potrivit probelor, acțiunile firmelor înregistrate în România suspectate de activități infracționale au fost transferate cetățenilor moldoveni și cetățenilor din Italia, pentru a preveni eventualele anchete“, transmite EPPO.

Anterior acestei anchete, în mai 2024, alți trei suspecți și-au recunoscut vinovăția și au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției, care au fost depuse la Tribunalul Iași.

Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE și orice cheltuieli judiciare, EPPO a confiscat trei apartamente și două terenuri cu o valoare totală de aproximativ 500.000 de euro și a înghețat toate conturile bancare deținute de suspecți și de companiile acestora.

Foto: Dreamstime/Senatorjoanna

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday