MAN Energy Solutions, parte a Grupului Volkswagen, a transmis în iunie 2023 că intenționează să își vândă afacerea cu turbine cu gaz către compania chineză de stat CSIC Longjjang GH Gas Turbine Co (GHGT). Totuși, o evaluare a guvernului german din septembrie a stârnit îngrijorări cu privire la posibilitatea ca China să folosească turbinele pentru a alimenta nave de război, drone sau avioane de luptă. Decizia vine pe fondul tensiunilor comerciale tot mai mari dintre UE și China

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că Berlinul este în favoarea investițiilor companiilor străine, însă tehnologiile relevante pentru “securitatea națională” trebuie protejate de țările “care poate nu au întotdeauna o relație bună cu noi.”

MAN Energy Solutions a transmis că respectă decizia guvernului german. “Vom iniția un proces structurat de închidere a diviziei de turbine cu gaz, care se va desfășura pe perioada următoarelor luni”, a precizat compania într-o declarație oferită pentru CNN. 

“Efectele negative ale acestei decizii depășesc orice beneficii potențiale pentru industria auto europeană și în special germană”, a afirmat Volkswagen într-o declarație.

Germania și China au făcut schimburi de bunuri în valoare de 255 de miliarde de euro, anul trecut, dar relația dintre cele două s-a deteriorat în ultimii ani, deoarece Berlinul a încercat să își apere producătorii locali și să nu mai depindă de China. Temerile cu privire la dependența excesivă de Beijing și abandonarea infrastructurii critice în mâinile companiilor chineze legate de stat au crescut în Germania. Invazia Ucrainei de către Rusia și scăderea ulterioară a rezervelor cruciale de gaz către Europa a accentuat și mai mult îngrijorările.

Decizia de a anula acordul de vânzare a subsidiarei de turbine cu gaz vine odată cu anunțul Comisiei Europene privind introducerea de taxe suplimentare de până 38% pentru vehiculele electrice din China. 

Surse: Reuters, CNN 

Foto: Josefkubes | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday