Reuniți la Lisabona, pentru conferința anuală a Băncii Centrale Europene, guvernatorii băncilor naționale din statele UE au avertizat că riscurile, inclusiv tensiunile comerciale și datoriile publice ridicate, se acumulează într-un moment în care politicieni populiști ajung la putere cu promisiuni care vor amplifica aceste tensiuni, potrivit Financial Times.

Deși nu au vorbit în mod specific despre turul II al alegerilor din Franța, care are loc duminică și riscă să aducă la guvernare o extremă dreapta care a promis inclusiv reducerea contribuției la bugetul UE, “cei mai mulți văd alegerile din Franța ca semnul unei schimbări mai ample într-o direcție mai populistă, mai protecționistă și mai turbulentă, care probabil va lovi Europa mai puternic decât alte părți ale lumii”, arată publicația financiară.

Este cert faptul că BCE nu va continua scăderea dobânzilor la următoarea ședință, care are loc peste două săptămâni, deși Zona Euro înregistrează o scădere a inflației și o relansare a creșterii economice. Membrii consiliului de conducere al BCE au declarat pentru Financial Times că este prea devreme pentru a specula dacă ar putea fi forțați să intervină dacă Franța ar suferi “un moment Liz Truss” – o referire la criza bugetară declanșată în Anglia în 2022 de o reducere bruscă și nesustenabilă a taxelor.

În timp ce SUA și China au intrat într-o competiție a subvenționării care afectează grav economia europeană, tensiunile comerciale s-ar putea intensifica dacă Donald Trump va câștiga alegerile americane din noiembrie. El a promis că va aplica un tarif suplimentar de 10% pentru toate importurile din Europa, iar FT arată că, în condițiile în care mai mult de jumătate din PIB-ul Zonei Euro este generat de exporturi, promisiunea lui Trump ar duce la o scădere a acestuia cu -1%, anulând toată creșterea proiectată pentru acest an, de +0,9%.

Investitorii au speculat că alegerile din Franța ar putea declanșa o vânzare a obligațiunilor franceze care ar putea obliga BCE să intervină. Mai mulți bancheri centrali cred că riscul de colaps al pieței va fi suficient de mare pentru a descuraja următorul guvern francez să facă o rafală de cheltuieli populiste.

Guvernatorul băncii centrale a Portugaliei, gazda conferinței, și-a exprimat frustrarea cu privire la creșterea partidelor populiste și eurosceptice, paradoxal, după o perioadă în care statele UE și BCE au luat măsuri fără precedent pentru a proteja locurile de muncă, pentru a împiedica prăbușirea companiilor și pentru a evita o criză financiară europeană după pandemie.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday