Poliția Română recomandă șoferilor să verifice prospectele medicamentelor pe care și le administrează, înainte de a se urca la volan, deoarece în compoziția lor pot exista compuși care au efecte psihoactive și pot fi depistați cu aparatele drugtest.

Pentru a aborda această situație, șoferii care refuză să efectueze testele pentru stabilirea consumului de alcool sau de droguri, sunt conduși la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice. În lipsa unor indicii legate de prezența drogurilor sau alcoolului în organism, și până la primirea rezultatelor la testele de laborator, polițistul poate dispune retragerea permisului de conducere în scop preventiv. În această situație, este eliberată o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație și nu este deschis dosar penal.

Modificarea a fost introdusă prin ordonanța de urgență nr. 84/2024, publicată în Monitorul Oficial pe 29 iunie. În încheiere, Poliția transmite că, între 2021 și 2023, 15-20% din rezultatele pozitive oferite de aparatul drugtest au fost infirmate de analizele de laborator.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday