Veniturile din petrol și gaze naturale sunt cea mai importantă sursă de venit pentru Kremlin, reprezentând aproximativ o treime din bugetul țării. În acest context, de la începutul războiului din Ucraina, Occidentul a impus multiple sancțiuni pentru importul acestor combustibili din Rusia. 

În prima jumătate a anului, prețul petrolului Ural, considerat o marcă de referință pentru petrolul rusesc, a fost în medie la 69,1 dolari pe baril, peste limita de preț impusă de Occident, de 60 de dolari, și în creștere de la 52,5 dolari cât era în aceeași perioadă din 2023. În același timp, și valoarea rublei a scăzut în raport cu dolarul. Astfel, un dolar este echivalentul a 90,8 ruble, comparativ cu 76,9 cât valora în perioada ianuarie – iunie 2023.

Conform datelor înaintate de Rusia economia a crescut cu 3,6% în 2023, după o contracție de 1,2% în 2022. Economiștii ruși au subliniat, însă, calitatea slabă a creșterii economice, spunând că producția de rachete și obuze poate contribui la creșterea PIB-ului, dar oferă beneficii limitate populației.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday