Serviciul britanic de Urmărire Penală (CPS) a transmis că un cetățean al Marii Britanii, “cu un interes profund pentru ideologia islamistă radicală“, a fost condamnat pentru planificarea unui atac terorist la RAF Menwith Hill, o bază militară a forțelor aeriene din North Yorkshire, Anglia. Individul a fost arestat anul trecut, pentru că a pătruns în incinta unui spital cu un dispozitiv artizanal exploziv, pe care plănuia să-l detoneze.

Mohammad Farooq, în vârstă de 28 de ani, a pledat vinovat pentru deținerea de substanțe explozive cu intenția de a pune viața în pericol și pentru deținerea de informații susceptibile de a fi utile unui atac terorist, precum și alte infracțiuni. Nu a recunoscut însă că plănuia și atacul terorist de la baza militară.

Farooq a fost arestat pe 20 ianuarie 2023, în fața Spitalului St James din Leeds, unde lucra ca asistent medical. Acesta avea asupra lui o armă și spunea că îi vine să omoare pe toată lumea, a transmis CPS. Pe lângă arma de foc, poliția a descoperit asupra lui Farooq o oală sub presiune cu fire atașate, despre care specialiștii au spus că reprezintă un dispozitiv exploziv artizanal. În mașina sa au fost găsite un cuțit, cinci tuburi de plastic care conțineau un amestec exploziv slab și planuri cu secții ale spitalului.

Farooq este un individ extrem de periculos […] Examinarea dispozitivelor sale electronice a dezvăluit o ură profundă față de colegii săi de muncă și față de cei pe care îi considera necredincioși. Din căutările sale pe internet reiese clar că efectua, de asemenea, cercetări aprofundate cu privire la RAF Menwith Hill, cu scopul de a lansa un potențial atac, a transmis șefa Diviziei de combatere a terorismului a CPS.

Sursă: Reuters

Foto: CPS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday