Potrivit estimărilor Eurostat, indicatorul a coborât ușor în ultima lună, până la un nivel așteptat de economiștii consultați de agenția Reuters. În aceste condiții, Banca Centrală Europeană (BCE) nu se va grăbi să opereze noi schimbări în privința dobânzii de referință, după ce luna trecută a efectuat o reducere de 0,25 de puncte procentuale, prima în cinci ani.

Indicatorii care intră în calculul inflației au rămas la niveluri care sugerează că rata s-ar putea situa între 2% și 3% în perioada următoare, peste ținta BCE.

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a declarat că va mai fi nevoie de timp, în care “să adunăm date, pentru a fi sigură că riscul unei inflații peste țintele noastre a trecut. Ea a subliniat că, deși creșterea economică a Zonei Euro a încetinit, piața forței de muncă a fost robustă, iar șomajul este la un nivel scăzut”.

BCE, dar și a băncii centrale americane (FED), manifestă prudență în privința reducerii dobânzilor, pentru a nu constatat mai apoi că inflația este mai greu de controlat și să fie nevoite să facă din nou majorări. În acest caz, instituțiile și-ar pierde din credibilitate, notează Associated Press.

Sursa: Associated Press

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday