Schimbările climatice au făcut ca unele părți ale Amazonului să devină mai uscate și mai predispuse la incendii, iar, potrivit Institutului Național de Cercetări Spațiale din Brazilia, în Amazon au avut loc 13.489 de incendii de vegetație în prima jumătate a anului, în creștere cu peste 61% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Specialiștii sunt îngrijorați, deoarece vârful sezonului în care se produc incendiile de vegetație este în mod normal în a doua jumătate a anului, în special în septembrie.

Numărul de incendii este cel mai mare din ultimii 20 de ani. Precedentul record a fost stabilit în anii 2003 și 2004, când a fost înregistrat pentru prima dată un număr mare de incendii de vegetație, de când se fac monitorizări.

Zona umedă Pantanal a Amazonului se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii peste 70 de ani, iar 3.538 de incendii de vegetație au fost înregistrate în primele șase luni ale anului. Din acest total, peste două mii s-au produs numai în luna iunie. Alte 13.229 de incendii de vegetație au fost înregistrate în Cerrado, una dintre cele mai importante regiuni de savană din lume.

Purtătorul de cuvânt pentru organizația Greenpeace din Brazilia a declarat că, probabil, majoritatea incendiilor de vegetație nu au fost spontane, adică de exemplu declanșate de fulgere, ci au fost provocate de activitatea umană, în special de focurile puse de agricultori.

Surse: DW, France24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday