Guvernul olandez a transmis că “în curând” primele avioane de luptă F-16 din seria de 24 vor fi livrate Kievului. Ministrul Apărării din Olanda, Kajsa Ollongren, a precizat că formalitățile au fost încheiate, dar nu poate oferi detalii despre numărul de aeronave sau data exactă a livrării, din motive de securitate.

Olanda, împreună cu alte state, a preluat inițiativa pentru formarea unei coaliții internaționale pentru a furniza Ucrainei avioane F-16, în scopul consolidării apărării antiaeriene împotriva Rusiei, la summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023.

Ulterior, la 22 decembrie, prim-ministrul olandez de la acea vreme, Mark Rutte, a anunțat că guvernul a decis să înceapă pregătirile pentru livrarea primelor 18 avioane de luptă F-16 în Ucraina. Tot atunci, Olanda a transmis că va trimite 18 avioane F-16 în România, pentru a pregăti piloți ucraineni.

În februarie, Ministerul olandez al Apărării a supliment cu încă șase numărul de avioane de vânătoare F-16 pentru Ucraina, ajungând la un total de 24. SUA, Danemarca, Belgia și Norvegia au promis, de asemenea, că vor livra avioane F-16 Kievului.

Un grup de democrați din Camera Parlamentului îndeamnă Pentagonul să extindă pregătirea piloților ucraineni pentru avioanele F-16, motivând că, până la finalul anului, Ucraina va avea mai multe astfel de aeronave decât militari calificați să le piloteze. “Solicitarea vine într-un moment critic în conflictul în curs de desfășurare al Ucrainei cu Rusia, unde desfășurarea aeronavelor F-16 are potențialul de a influența în mod semnificativ rezultatul războiului. Până la sfârșitul anului, Ucraina va avea mai multe avioane F-16 decât piloți care să le piloteze, această situație amenință să submineze avantajele strategice pe care aceste aeronave le-ar putea oferi Ucrainei“, au transmis cei 15 parlamentari, potrivit Politico.

Președintele Joe Biden a aprobat anul trecut transferul de F-16 pentru Ucraina de către terți precum Olanda, Norvegia, Belgia sau Danemarca, dar eforturile de formare a piloților s-au confruntat cu provocări logistice. Politico relatează că Ucraina are 30 de piloți care sunt eligibili să înceapă imediat antrenamentele în SUA, dar școala americană de instruire din Arizona nu are decât 12 locuri disponibile pentru militarii Kievului.

Drept urmare, Kievul a presat partenerii americani și europeni să extindă viteza și amploarea pregătirii piloților de luptă, deoarece aliații NATO au programe extinse de antrenament și ar putea răspunde cererii.

Surse: Reuters, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday