Marina Turciei este cea care coordoneazăacțiunea, prima de amploare, pe care statele riverane Mării Negre o fac de la începutul războiului din Ucraina. Scopul principal este găsirea și dezamorsarea minelor care plutesc în derivă. Deși toate cele trei state sunt membre NATO operațiunea este făcută în afara alianței pentru a evita eventualele complicații.

Rusia și Ucraina, care sunt și mari exportatoare de cereale, sunt și cele mai afectate de modul în care războiul a afectat transportul comercial din Marea neagră. Inițial, Rusia nu a mai permis transportul cerealelor ucrainene pe mare, însă ulterior a acceptat crearea unui coridor special în acest sens, înțelegerea fiind mediată de ONU și Turcia. Anul trecut, însă, Moscova nu a mai dorit prelungirea acordului, iar Ucraina a fost nevoită, în cele din urmă, să își asigure propria rută de export pe Marea Neagră. 

Ucraina a declarat în martie că exporturile sale din porturile de la Marea Neagră au revenit aproape de volumele de dinainte de război. 

Sursă: Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday