Între ianuarie și iunie, 50% din energia țărilor UE a provenit din surse regenerabile (eoliene, solare), iar 24% din energie nucleară, arată datele Asociației Eurelectric. Termocentralele pe cărbunele au asigurat doar 9% din energia electrică, iar cele pe gaze naturale 13%. “Producția de energie electrică din Europa nu a avut niciodată un profil atât de scăzut de carbon”, a declarat secretarul general al Eurelectric, pentru Reuters.

Îmbunătățirea mixului energetic al Europei este datorată instalării rapide de capacități de energie regenerabilă. Numai în 2023, în țările UE au fost construite centrale solare cu o capacitate de 56 de gigawați, la care se adaugă 16 GW de noi capacități eoliene. A contat însă și faptul că a scăzut consumul de energie electrică cu -5,8%, față de aceeași perioadă din 2021.

În 2022, cotațiile produselor energetice (gaze, petrol, curent, cărbune) au atins maxime istorice, după ce Rusia a invadat Ucraina, iar UE a impus sancțiuni constând în limitarea importurilor de astfel de produse. Dar criza energetică a forțat industriile și consumatorii să folosească mai puțină energie, stimulând în același timp reducerea dependenței de combustibilii fosili.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday