Serviciul Copernicus al UE avertizează că incendii majore de vegetație au distrus regiunile arctice, în special din Rusia, în cursul lunii iunie. Au fost înregistrate printre cele mai mari emisii de dioxid de carbon din ultimii 20 de ani. Potrivit datelor, luna în curs a cumulat deja emisii de 6,8 milioane de tone de CO2, comparativ cu 16,3 milioane de tone, în iunie 2020, și cu 13,8 milioane de tone, în 2019. 

“Emisiile generate de incendiile din Arctica au atins un nivel destul de tipic, în ultimele trei veri, dar am observat că ultimele incendii s-au produs în urma unor condiții mai calde și mai uscate, similare incendiilor din 2019 și 2020”, a declarat Mark Parrington, unul dintre cercetătorii de la Copernicus.

Majoritatea incendiilor se află în republica rusă Sakha, situată în nord-estul țării, care deja a suferit daune mari în 2021, când aproape 19 milioane de hectare de păduri au fost distruse. 

“Ceea ce se întâmplă în Arctica nu rămâne acolo – schimbările din Arctica amplifică riscurile la nivel global pentru noi toți. Aceste incendii sunt un semnal de alarmă că este nevoie de măsuri urgente”, a declarat Gail Whiteman, de la Universitatea din Exter. 

Pe lângă emisiile de carbon, acumularea de fum de la incendiile de vegetație are un impact și asupra calității aerului, dar poate duce și la depuneri de funingine, care afectează ghețarii grăbind topirea acestora. 

Sursă: Reuters

Foto: Elantsev | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday