Într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, care va fi discutată la summitul șefilor de stat care începe azi la Bruxelles, liderii celor patru țări care au graniță cu Rusia și Belarus au cerut ca toate cele 27 națiuni ale UE să contribuie la proiect: “Construirea unui sistem de infrastructură de apărare de-a lungul frontierei externe a UE cu Rusia și Belarus va aborda nevoia urgentă de a proteja tot blocul de amenințările militare și hibride”, se arată în scrisoarea celor patru lideri, citată de Reuters.

Amenințările hibride, la care se referă cele patru țări, pot avea în vedere inclusiv împingerea unor grupuri mari de migranți spre frontieră, așa cum se întâmplă acum la granița dintre Belarus și Polonia. Un soldat polonez a murit luna trecută, într-o confruntare cu un grup de emigranți care au forțat frontiera, venind din Belarus.

cover Poland says Belarus keeps bringing migrants to its border

Estimările arată că o astfel de linie defensivă s-ar întinde pe 700 de km și ar costa 2,5 miliarde de euro, luând în calcul nu numai garduri și senzori, ci și infrastructură militară antitanc, așa cum a fost nevoită Ucraina să construiască, în regim de urgență, după invazia rusească din 2022.

Investițiile europene în apărare vor fi unul dintre principalele subiecte de discuție între liderii UE la summitul de două zile care începe azi. Apelul pentru o linie de apărare terestră finanțată în comun vine în completarea unei inițiative anterioare a Greciei și Poloniei de a crea un sistem de apărare aeriană al UE, după modelul Domului de Fier israelian, care să coordoneze sistemele de apărare aeriană ale statelor UE, aflate oricum sub comanda și coordonarea NATO, dar dependente de munițiile și furniturile militare americane.

Sursa: Reuters

Foto: Viesturs Radovics | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday