Convocarea are loc în urma unei investigații comune pe care The Guardian a făcut-o în colaborare cu o publicație israeliană. Aceasta a arătat că Israelul, prin serviciile sale de spionaj, a condus o campanie secretă de supraveghere și spionaj împotriva Curții Penale Internaționale, prin care a vizat intimidarea membrilor din biroul procurorului șef și influențarea deciziilor de la nivelul acestuia. Acum, ministrul olandez de Externe cere ambasadorului Israelului în Olanda, Modi Ephraim, explicații cu privire la aceste informații.

În calitate de stat-gazdă a CPI, care se află la Haga, Olanda este obligată, în temeiul unui acord cu instanța, să protejeze siguranța și securitatea personalului și trebuie să se asigure că acesta este “liber de orice fel de interferență”. La începutul acestei luni, Olanda s-a numărat printre cele 93 de state membre care au promis să apere CPI împotriva presiunilor și interferențelor politice.

În mai, procurorul-șef al instituției, Karim Khan, a depus cereri de mandate de arestare împotriva liderilor Hamas și israelieni, inclusiv a prim-ministrului Israelului, Benjamin Netanyahu, și a șefului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, pentru crime de război și crime împotriva umanității care ar fi fost comise în timpul atacurilor de pe 7 octombrie și a ofensivei israeliene care a urmat în Gaza. Cererile lui Khan au provocat critici acerbe din partea Israelului și a aliaților din SUA.

Răspunzând la întrebările adresate de deputați, ministerul olandez de Externe a declarat că “se opune oricărei forme de amenințare și intimidare împotriva CPI” și că are “contacte regulate cu [Curtea], în timpul cărora sunt puse diverse probleme de securitate”.

Sursa: The Guardian

Foto: Robert Paul Van Beets | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday