În cadrul unui discurs în Parlamentul german, cancelarul Olaf Scholz a anunțat că a ajuns la un acord asupra funcțiilor de conducere din Uniunea Europeană. Astfel, acesta a transmis că Ursula von der Leyen va obține un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene, fostul premier portughez Antonio Costa va ocupa funcția de președinte al Consiliului European, înlocuindu-l pe Charles Michel, iar premierul estonian Kaja Kallas va deveni șeful politicii externe a UE, în locul lui Josep Borrell. 

Decizia a venit după mai multe discuții, existând, în ciuda așteptărilor, unele neînțelegeri între lideri. Premierul italian, de pildă, Girogia Meloni a criticat decizia, spunând că aceasta nu ține cont de opțiunile cetățenilor europeni. La alegerile europene din iunie, Partidul Popular European de centru-dreapta al lui Von der Leyen a ieșit marele câștigător, dar au obținut mai multe locuri decât în ​​​​​​anii anteriori, în Parlamentul European, și partide de dreapta precum grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. (ECR) din care face parte și Meloni. 

Încrederea cetățenilor europeni în UE și guvernele naționale a fost afectată de criză în ultimii ani, cum ar fi pandemie de Covid, războiul din Ucraina și, cel mai recent, războiul dintre Israel și Hamas, a mai spus oficial în discursul său. Scholz ia lăudat pe cei trei lideri europeni, spunând că sunt “alegeri clare pentru un viitor european bun”. Cancelarul german a adăugat că “nu, nu putem permite să tragem de timp în aceste vremuri dificile”.

Surse alternative: Reuters , AP News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday