Șefii de stat major din Coreea de Sud au declarat că racheta a fost lansată din apropierea capitalei Phenian, iar ministerul japonez al Apărării a informat că racheta a zburat la o altitudine de aproximativ 100 km și pe o distanță ce a depășit cu puțin 200 km.

Rachetele hipersonice nu pot fi interceptate, din cauză că zboară la viteze foarte mari, ceea ce poate pune o problemă serioasă filosofiei militare occidentale, care pune un mare accent pe apărarea antiaeriană. Cea lansată acum de nord-coreeni a fost descrisă de oficialii de securitate ca reprezentând un mare eșec, pentru că, la doar 200 km de la lansare, a început să scoată fum, ceea ce indică defecțiuni ale motorului. Totuși, acest tip de test arată că Coreea de Nord își continuă eforturile de dezvoltare a unor arme hipersonice. 

Până în prezent, doar Rusia și China au demonstrat că dețin tehnologia vehiculelor hipersonice, dar nu se știe ce conține acordul încheiat de Vladimir Putin cu Kim Jong-un, după vizita acestuia la Phenian, săptămâna trecută. 

Comandamentul SUA din Indo-Pacific a emis o declarație de condamnare a gestului și a cerut Phenianului să se abțină de la “alte acte ilegale și destabilizatoare”. Coreea de Nord a criticat săptămâna aceasta desfășurarea portavionului american Theodore Roosevelt în Coreea de Sud, pentru exerciții militare comune la care participă și Japonia. A avertizat, în acest context, cu privire la “o nouă demonstrație copleșitoare de descurajare”. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday