Bruxelles-ul a transmis că, prin asocierea cu pachetul Office, Microsoft a creat un avantaj nejustificat pentru platforma Teams, în detrimentul Zoom sau Slack. Compania a adăugat, în mod gratuit, Teams la pachetul Office 365 în urmă cu șapte ani, și în timp a eliminat Skype for Business, explică Reuters.

În aprilie, Microsoft a anunțat un plan de separare a Teams de Office, pentru a închide investigația din partea autorităților europene, dar UE consideră că eforturile nu sunt suficiente pentru a duce la concurență reală pe piață. Directorul companiei, Brad Smith, a declarat că “vor fi luate noi măsuri pentru a răspunde preocupărilor Comisiei”. Una din decizii a fost oferirea de abonamente Office fără aplicația Teams.

Comisia Europeană subliniază că această informare privind concluziile preliminare nu reprezintă rezultatul oficial al investigației. În această etapă, executivul european informează părțile cu privire la obiecțiile formulate. Compania poate veni cu noi clarificări sau să solicite o audiere. În cazul în care Microsoft va fi găsită vinovată de încălcarea legilor antitrust, riscă o amendă de până la 10% din cifra de afaceri, precum și alte măsuri de corecție.

În paralel, Microsoft se află în vizorul autorităților de reglementare pentru parteneriatul său cu start-upurile din domeniul inteligenței artificiale, mai ales cel cu OpenAI. Totodată, în ultimii ani, compania a fost supusă unor proceduri pentru validarea achiziției dezvoltatorului de jocuri Activision Blizzard, o tranzacție de circa 70 de miliarde de dolari. Microsoft a încheiat diferite acorduri cu Sony și Ubisoft, prin care să demonstreze că nu va păstra jocul doar pe consolele Sony și nici nu va monopoliza piața jocurilor în cloud. 

Surse alternative: Financial Times, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday