Fondatorul Wikileaks a fost eliberat din închisoarea britanică în care și-a petrecut ultimii cinci ani și s-a îmbarcat într-un avion care îl va duce către Insulele Mariane de Nord – un teritoriu american din Pacific, anunță Wikileaks și familia lui Assange.

Conform înțelegerii prezentate de Departamentul de Justiție al SUA, Assange va pleda vinovat, iar în schimb va fi condamnat la 62 de luni de închisoare. Această perioadă îi va fi echivalată cu cei cinci ani executați deja în Marea Britanie. Când procesul va fi finalizat formal, lui Assange i se va permite astfel să se întoarcă în Australia, țara sa natală. “Ne-am angajat și am susținut interesele Australiei folosind toate canalele adecvate pentru a ajunge la un rezultat pozitiv. Am făcut acest lucru încă de la începutul mandatului meu de prim-ministru. Voi avea mai multe de spus atunci când aceste proceduri legale se vor încheia, ceea ce sper că va fi foarte curând”, a declarat prim-ministrul Australiei în această dimineață.

Assange a făcut apel la extrădare, dar cererea a fost refuzată în urmă cu trei ani de un judecător din Marea Britanie. În aprilie anul acesta, președintele american Joe Biden a declarat că ia în considerare cererea Australiei de a renunța la proces. 

Julian Assange a fost acuzat de Departamentul de Justiției al SUA de comiterea a 18 infracțiuni, printre care spionaj, după ce a publicat, în 2010 și 2011, aproximativ 750 de mii de documente militare și diplomatice, dar și înregistrări video. Assange s-a refugiat în 2012 în Ambasada Ecuadorului de la Londra, iar în aprilie 2019 a fost arestat de poliția britanică. SUA l-a mai acuzat că a pătruns ilegal în bazele de date militare americane pentru a obține informații secrete sensibile referitoare la războaiele din Afganistan și Irak, care au fost apoi publicate pe site-ul Wikileaks. Pentru faptele sale, Assange risca până la 175 de ani de închisoare pe teritoriul Statelor Unite. 

Surse alternative: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday