Anunțul a fost făcut de vicepremierul țării, Chrystia Freeland, care a explicat că sectorul auto autohton se confruntă cu o concurență neloială din cauza a ceea ce a numit “politica de supraproducție dirijată de stat” a Chinei. În acest context, a spus că Ottawa va deschide o perioadă de consultare publică de 30 de zile, începând de pe 2 iulie, cu privire la modul în care Canada poate răspunde la această situație.

Aceasta a fost întrebată dacă componentele pentru construirea autovehiculelor electrice din China ar putea fi afectate de măsură, însă a refuzat să ofere detalii, spunând doar că toate variantele sunt luate în calcul.

“Producătorii chinezi generează în mod intenționat o supraoferta globală [de mașini electrice] care subminează producătorii de vehicule electrice din întreaga lume, inclusiv aici, în Canada”, a declarat Freeland. Reacția guvernului canadian vine după ce și politicienii din Statele Unite și Uniunea Europeană și-au exprimat îngrijorarea legată de această situație.

Vicepremierul a adăugat că consultările publice vor ajuta guvernul să decidă ce răspuns politic ar trebui să dea și că acesta ar putea include și impunerea unor tarife la importurile din China. Mișcarea ar alinia astfel Ottawa la deciziile luate la Washington și Bruxelles.

Președintele american, Joe Biden, a anunțat luna trecută un pachet de creșteri a tarifelor pentru o serie de importuri din China, inclusiv pentru vehicule electrice. De asemenea, Comisia Europeană și-a anunțat intenția de a impune taxe suplimentare de până la 38,1% producătorilor chinezi precum BYD, Geely și SAIC, dar și mașinilor Tesla și BMW construite în China.

China a reacționat la aceste măsuri și a transmis că acuzațiile privind subvențiile neloiale, dar și cele legate de supracapacitate nu sunt reale. A argumentat, în acest context, că dezvoltarea industriei sale de vehicule electrice a fost rezultatul avantajelor tehnologice de care de bucură, a pieței și lanțurile de aprovizionare din industrie.

Măsura vine în urma presiunilor interne puternice care au fost puse asupra guvernului de către constructorii de mașini. Premierul din Ontario, de pildă, care este cea mai populată provincie din Canada și principalul centru de producție auto, a cerut, săptămâna trecută, guvernului să impună tarife de cel puțin 100% pentru vehiculele electrice produse în China pentru a proteja locurile de muncă.

De altfel, inclusiv în comunicatul transmis de guvernul canadian pe acest subiect se arată că producția de automobile susține peste 125.000 de locuri de muncă în întreaga țară. Aceeași sursă arată că potențialul lanțului de aprovizionare cu vehicule electrice (EV) al Canadei este pe primul loc în lume.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday