În comunicatul EPPO, se arată că BEI a acceptat o cerere de ridicare a imunității în cazul a doi foști angajați, precum și percheziționarea sediilor și arhivelor din Luxemburg. Avocatul lui Hoyer a declarat că acesta din urmă a cerut “în mod expres ridicarea imunității sale”. Avocatul a susținut că procurorii investighează plata unor compensații pentru un fost angajat al băncii, printr-un acord semnat de Hoyer. Avocatul a completat că “cerințele legate de lansarea unei anchete penale a EPPO sunt foarte joase. Nu este surprinzător ca semnatarul unui acord să devină subiectul unei investigații”.

BEI este banca de creditare a Uniunii Europene, cu peste 500 de miliarde de euro în investiții în țările membre, iar această anchetă este una dintre cele mai importante lansate de Parchetul European, în cei trei ani de activitate.

Hoyer, în vârstă de 72 de ani, a fost președinte al Băncii Europene de Investiții (BEI) în ultimii 12 ani, iar mandatul său s-a încheiat oficial la 1 ianuarie 2024. Financial Times scrie că, sub conducerea sa, instituția s-a angajat să renunțe treptat la împrumuturile pentru proiecte cu combustibili fosili și să direcționeze mai multe fonduri către acțiuni climatice.

Într-un răspuns pentru publicația britanică, el a declarat că acuzațiile aduse de Parchetul European (EPPO) sunt “absurde și nefondate. Mă aștept ca acestea să fie investigate și clarificate pe deplin și cer BEI să coopereze pe deplin cu EPPO. Solicit o clarificare completă a faptelor din partea instituției”.

Surse alternative: Financial Times, Politico

Foto: X/@wernerhoyer

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday