Comisia Europeană, care a lansat investigația în martie, a declarat că “regulile App Store împiedică dezvoltatorii de aplicații să îndrume consumatorii către oferte alternative”. Acuzația, potrivit căreia Apple “sufocă concurența” în App Store (magazinul său de aplicații), a fost făcută în contextul în care acesta solicită o taxă de 50 de cenți per descărcare de la companiile care au aplicații în magazinul său de aplicații, dacă acestea au peste un milion de utilizatori. 

Șefa antitrust a UE a menționat probleme legate de noile condiții ale Apple, spunând că în forma lor actuală, considerăm că aceste noi condiții nu permit dezvoltatorilor de aplicații să comunice liber cu utilizatorii lor și să încheie contracte cu aceștia”. În conformitate cu majoritatea condițiilor comerciale, Apple a decis să permită direcționarea numai prin “link-out-uri”, ceea ce înseamnă că dezvoltatorii de aplicații pot include un link în aplicația lor care redirecționează clientul către o pagină web unde clientul poate face descărcarea. 

Acum, Bruxelles-ul analizează dacă Apple impune prea multe restricții pentru ca utilizatorii să descarce și să instaleze magazine de aplicații alternative. Apple riscă o amendă de până la 10% din cifra de afaceri anuală la nivel global, care poate crește până la 20%, în cazul în care nu se conformează și continuă aceleași practici. 

În ianuarie, Apple a introdus în UE modificări la software-ul său iOS, la magazinul de aplicații App Store și la browserul web Safari, ca parte a eforturilor de a tempera îngrijorările legate de încălcarea practicilor de concurență.

Surse alternative: FT, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday