Night attack on Kyiv region: 72 private houses, 8 high-rise buildings and 13 buildings were damaged

Presa ucraineană publică, luni dimineața, un bilanț provizoriu al atacului de noapte asupra regiunii Kiev, în care Rusia a folosit rachete de croazieră Iskander (încă nu se știe câte). A fost lovit în special districtul rezidențial Obukhiv, din sudul capitalei ucrainene, opt blocuri, 13 case, 28 de mașini și un spital fiind avariate, în ceea ce pare a fi un răspuns al Moscovei la atacurile ucrainene asupra Crimeei ocupate.

Bombardamentul rusesc a avut loc duminică seara, la puțin timp după ce Ucraina a lansat un al doilea val de atacuri cu rachete ATACMS asupra Crimeei.

Duminică seara, pe rețelele sociale ucrainene au apărut imagini (cel mai probabil furnizate chiar de Armata Ucraineană) care par a arăta lansarea concomitentă a opt rachete ATACMS, din patru vehicule HIMARS. Cam la aceeași oră, pe rețelele ruse din Crimeea au apărut informații despre opt rachete care au lovit Evpatoria, un oraș de pe coasta de vest a Crimeei. Pe internet circulă speculații (neconfirmate) că ucrainenii au țintit fostul centrul de comunicații spațiale al URSS, redeschis de ruși după invadarea Crimeei.

Duminică după-amiază, ucrainenii au lansat alte cinci rachete ATACMS asupra orașului Sevastopol din Crimeea ocupată, iar una dintre ele, aparent deviată de tirul antiaerian, a ajuns într-o zonă civilă, provocând, potrivit autorităților ruse, patru morți și peste 150 de răniți.

În analiza zilnică, ISW arată că, deși Moscova a exprimat furie la adresa SUA pentru că au furnizat rachete ATACMS Ucrainei, în spațiul informațional rus numeroși bloggeri militari au criticat mai ales Ministerul Apărării și autoritățile ruse de ocupație din Crimeea, pentru că nici nu au reușit să prevină atacul ucrainean, dar nici nu au folosit sirene de raid aerian pentru a alerta civilii.

“Filmările și imaginile indică faptul că forțele ruse au staționat echipamente militare în zone civile din Crimeea, încă de la începutul invaziei din 2022. Autoritățile ruse au încurajat în mod iresponsabil turismul rușilor în Crimeea ocupată în timpul războiului, în timp ce Armata Rusă a folosit peninsula ca zonă de cantonare a rezervelor. Armata Rusă a plasat cu intenție obiective militare în apropierea zonelor civile din Crimeea, într-un efort de a descuraja atacurile ucrainene”, arată ISW.

Surse: PravdaUA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday