Într-o declarație pentru Financial Times, Josep Borrell, șeful diplomației UE, a spus că aceasta este “o soluție sofisticată, ca orice soluție juridică, dar va funcționa”. Decizia ar presupune unanimitatea statelor membre ale Uniunii, iar Ungaria a blocat până acum folosirea veniturilor din dobânzi, pentru cele circa 200 de miliarde de euro, rezerve financiare ale Rusiei, blocate în băncile europene după începerea războiului.

FT arată că, dacă UE reușește să ia o decizie, acest lucru ar deschide și calea Grupului G7, al celor mai industrializate țări ale lumii, de a strânge un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Kiev până la finalul anului.

Soluția juridică de a exclude Ungaria de la vot, atâta timp cât s-a abținut anterior, va fi discutată luni de miniștrii de externe ai UE, dar, și dacă are succes, ea trebuie reînnoită o dată la șase luni.

Borrell a precizat că Ungaria a primit de la Comisia Europeană o ofertă similară cu cea acceptată de Viktor Orbán cu NATO, de a nu fi implicată în activitățile de sprijinire a Ucrainei: “I-am oferit Ungariei varianta în care banii săi nu vor fi folosiți pentru a sprijini Ucraina în niciun fel, nici pentru ajutor letal, nici pentru orice altceva. Dar Ungaria a spus nu, iar asta ține de legăturile puternice pe care Ungaria le are cu Rusia”, a mai spus Josep Borell.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday