Un astfel de caz este prezentat de Reuters, în care victima este Olga Loiek, o ucraineancă de 21 de ani ce studiază la Universitatea din Pennsylvania. Aceasta și-a creat un canal de Youtube în noiembrie anul trecut, iar acum a descoperit că pe rețelele de socializare din China circulă filmulețe în care este folosită imaginea ei.

În reportaj, este arătat cum entități chineze au utilizat videoclipuri cu ea pentru antrenarea inteligenței artificiale și crearea de videoclipuri false, în care tânăra era portretizată drept “Natash”, o rusoaică ce vorbește fluent chineză și mulțumește Chinei pentru sprijinul acordat Rusiei, dar și care vinde produse precum bomboane rusești. 

Conturile pe care erau postate clipurile false au adunat sute de mii de următori, mai mulți decât canalul real de Youtube al Olgăi. “Este literalmente ca și cum eu vorbesc mandarină și, în fundal, văd Kremlinul și Moscova în timp ce spun cât de grozave sunt Rusia și China”, a spus ea pentru Reuters.

Cazul ei este reprezentativ pentru un număr tot mai mare de astfel de filmări de pe rețelele de socializare din China, în care, la prima vedere, rusoaicele își arată simpatia pentru China, într-o mandarină fluentă și spun că încearcă să sprijine Armata Rusă prin vânzarea de produse rusești.

În realitate, sunt folosite imaginea și vocea altor femei din mediul online, caracteristici prelucrate cu inteligența artificială pentru a crea conținut fals, care îi vizează pe bărbații chinezi singuri, au declarat experții pentru agenția de presă.  

Directorul unei companii de AI din China a explicat că tehnologia folosită pentru crearea unor astfel de filmulețe este comună în rândul chinezilor: “De exemplu, pentru a-mi produce propriul personaj digital 2D, trebuie doar să filmez un videoclip de 30 de minute cu mine și apoi, după ce termin, folosesc videoclipul. Desigur, pare foarte real și, desigur, dacă schimbi limba trebuie să sincronizezi vocea cu mișcarea buzelor”.

Inteligența artificială și capacitățile pe care le are sunt subiecte intens dezbătute la nivel mondial, iar cazul tinerei din Ucraina pune în lumină riscurile pe care noua tehnologie le aduce, inclusiv legate de lipsa de etică sau legalitate. În acest context, se încearcă găsirea unor soluții pentru identificarea știrilor și altor materiale false.

Reportajul integral pe Reuters

*foto cu caracter ilustrativ, sursa: Tero Vesalainen | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday