Cei 13 tineri și oficialii din Hawaii au ajuns la o “înțelegere istorică” în urma căreia departamentul de transport al statului american Hawaii a primit ca termen limită anul 2045 pentru decarbonizarea completă. Oficialii din Hawaii vor publica o foaie de parcurspentru a decarboniza complet sistemul de transport al statului, luând toate măsurile necesare pentru a ajunge la zero emisii cel târziu în 2045 pentru transportul terestru, maritim și aerian între insule“.

În reclamația depusă în 2022 (când activiștii aveau vârste cuprinse între 9 și 18 ani), tinerii susțineau că politicile de transport ale statului le încalcă drepturile constituționale – “au încălcat dreptul la un mediu curat și sănătos, garantat de constituția statului, dreptul de a trăi sănătos în Hawaii, acum și în viitor”. Ei au spus, de asemenea, că prin prioritizarea unor proiecte precum extinderea autostrăzilor în locul electrificării transportului în comun și promovarea mersului pe jos și cu bicicleta, statul a creatniveluri nesustenabile de emisii de gaze cu efect de seră“.

Între 2020 și 2021, emisiile de carbon din Hawaii au crescut cu peste 16%, iar pe cap de locuitor, Hawaii emite mai mult carbon decât 85% din țările de pe Pământ, au transmis avocații activiștilor. 

Sursă alternativă: The Guardian

Foto: artinmark | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday