Într-o conferință de presă organizată la finalul vizitelor sale în Coreea de Nord și Vietnam, Vladimir Putin a vorbit despre necesitatea schimbării doctrinei nucleare a Rusiei pentru că “un potențial adversar [nenumit] intenționează reducerea pragului de utilizare a armelor nucleare”. El a definit o eventuală înfrângere strategică în Ucraina ca “sfârșitul istoriei milenare a Rusiei”și a spus că va lupta “până la final”.

ISW arată că acest tip de retorică pare a apropia conceptual invazia din Ucraina de doctrina nucleară rusă actuală, care cere liderului de la Kremlin să folosească arme nucleare numai “în cazuri excepționale, în care este amenințată suveranitatea și integritatea teritorială a Rusiei”. Putin pare a lua acum în considerare Ucraina ca parte a “Rusiei Milenare”, dar, mai arată ISW, în realitate, retorica sa este o “operațiune informațională majoră” menită să sperie Vestul colectiv “pentru a submina o viziune strategică coerentă a comunității internaționale de sprijin pentru Ucraina”.

“Amenințarea nucleară a lui Putin face parte dintr-o campanie de șantaj nuclear în curs de desfășurare, menită să descurajeze aliații Ucrainei să se angajeze în mod decisiv pentru respingerea invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina și, prin urmare, este foarte puțin probabil să aibă ca rezultat o escaladare nucleară reală. O înfrângere strategică a Rusiei în Ucraina nu amenință suveranitatea și integritatea teritorială a Rusiei (dar poate amenința stabilitatea regimului lui Putin). De exemplu, Kremlinul nu s-a angajat într-o escaladare nucleară după înfrângerile devastatoare ale Rusiei din regiunile Kiev, Harkov sau Herson din 2022, iar aceste înfrângeri cu siguranță nu au amenințat suveranitatea sau integritatea teritorială a Rusiei”, evaluează ISW.

Între timp, Comandamentul Ucrainean informează că rușii au reluat ofensiva din Donbas, efectuând în ultima zi 48 de atacuri în direcția Pokrovsk (lângă Donețk-Avdiivka). “Situația este dificilă”, mai arată ucrainenii, care par a câștiga totuși teren în regiunea Harkov. ISW a evaluat în luna mai că atacul rusesc din Harkov este o diversiune strategică, menit să forțeze mutarea resurselor ucrainene din Donbas, acolo unde rămâne principala axă de atac a rușilor.

La rândul lor, ucrainenii par a fi atacat cu drone regiunea rusă Krasnodar, mai exact aerodromul din Ieisk, folosit frecvent de aviația rusă pentru lansarea de rachete asupra Ucrainei. Pe rețelele ruse este raportat un “atac masiv cu drone”, un incendiu puternic în zona aerodromului și mai mult de zece explozii. Bloggerii militari ruși susțin că antiaeriana rusă ar fi doborât peste 20 de drone. Ulterior, Armata Rusă a susținut că o dronă doborâtă s-ar fi prăbușit pe teritoriul rafinăriei Ilski din Kuban.

Un atac cu drone a fost raportat joi seara și asupra portului Sevastopol, din Crimeea ocupată.

Surse: ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday