Cercetarea a fost desfășurată de o echipă de profesori din Austria pe un grup de 63 de persoane care au trecut prin operația de bypass. Acestea au fost împărțite în două grupe – una supusă procedurii cu unde sonore ușoare, sub anestezie generală, iar cealaltă – trecută printr-un proces simulat, în scopul comparării rezultatelor.

Procedura, care durează circa zece minute, presupune propagarea de unde prin țesuturi, activând celulele și stimulând răspunsul imunitar al acestora. Asta duce la eliberarea de substanțe care ajută la dezvoltarea de vase noi de sânge. De asemenea, undele sonore pot îmbunătăți fluxul sanguin în părțile inimii care nu primesc suficient sânge.

După un an de observații, cantitatea de sânge oxigenat pompat de inimă a crescut cu 11,3% în cazul primei grupe și cu 6,3% la cea de control. Pacienții din prima categorie au declarat că pot merge distanțe mai lungi fără să obosească și că simt că li s-a îmbunătățit calitatea vieții. 

Unul dintre profesorii implicați, de la Universitatea de Medicină din Innsbruck, a remarcat căa fost pentru prima dată când am văzut cum se regenerează mușchiul cardiac într-un cadru clinic, ceea ce ar putea ajuta milioane de oameni. Rezultatele studiului au fost publicate în European Heart Journal, iar echipa a transmis că va efectua teste mai ample, cu monitorizări mai lungi, în vederea verificărilor suplimentare.

Potrivit datelor OMS, anual mor 18 milioane de oameni, la nivel mondial, din cauza bolilor de inimă sau a complicațiilor, iar printre factorii de risc se află fumatul, consumul de alcool, tensiunea arterială ridicată sau o alimentație nesănătoasă. Medicamentele și schemele de tratament pot doar ajuta la controlarea bolii și la reducerea riscului de atac de cord, iar în cazurile mai grave, medicii efectuează operații de bypass – recoltează o arteră sau o venă de sânge din altă parte a corpului, pe care o atașează în zona inimii. Însă și această procedură ajută la păstrarea funcțiilor inimii, iar nu la îmbunătățirea lor, explică BBC.

Undele sonore sunt deja folosite și pentru alte afecțiuni, precum tendoane și ligamente lezate sau disfuncție erectilă. În schimb, undele sonore mai intense sunt folosite în litotritie, o procedură prin care se sparg pietrele la rinichi.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday