La finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării de astăzi, participanții s-au declarat în favoarea susținerii lui Mark Rutte. În urmă cu două zile, Ungaria și Slovacia au anunțat și ele că-l susțin pe prim-ministrul olandez în exercițiu, astfel că în cadrul NATO s-a ajuns la un consens înaintea summitului de luna viitoare, de la Washington.

Rutte își va prelua oficial mandatul la începutul lui octombrie, cu aproape o lună înaintea alegerilor prezidențiale americane. O eventuală revenire a lui Trump la Casa Albă ar putea influența viitorul NATO. Republicanul a spus, în campania sa electorală, că nu va retrage SUA din alianță, dar a amenințat că va diminua sprijinul american pentru Armata Ucraineană. 

Unii analiști de politică externă și relații internaționale consideră că Rutte ar putea avea, totuși, o colaborare bună cu Trump, datorită abilității sale de a se înțelege cu politicieni din diferite medii, scrie Politico. În mandatul de președinte, Trump chiar a declarat că-l apreciază pe Rutte. 

Olandezul și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al NATO în noiembrie anul trecut și, în lunile următoare, unii lideri politici l-au criticat că nu încearcă foarte activ să-și atragă sprijinul țărilor din Europa de Est. Spre comparație, Iohannis a făcut un anunț similar abia în martie, când două treimi dintre țările membre își declaraseră deja susținerea pentru Rutte. 

Mark Rutte este cel mai longeviv prim-ministru al Olandei, fiind prima dată numit în funcție în 2010. El va renunța oficial la această poziție după încheierea negocierilor între partidele care vor forma următoarea coaliție de guvernare. Rutte a fost unul din liderii europeni cu inițiativă în cadrul NATO, în privința pachetelor de ajutoare militare pentru Ucraina, cu care guvernul a încheiat recent un pact de securitate pe zece ani. În contextul războiului cu Rusia, el a declarat că o înfrângere a acesteia pe câmpul de luptă ar asigura pacea pentru Europa.

Politico amintește că până acum, membrii NATO i-au prelungit mandatul lui Jens Stoltenberg de patru ori. În octombrie, acesta va împlini zece ani de când este în funcție, iar în timpul mandatelor sale, au aderat la organizația militară defensivă Muntenegru, Macedonia de Nord, Finlanda și Suedia. 

Surse alternative: Politico, Reuters

Sursa foto: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday