Camera inferioară a parlamentului italian a adoptat recent o lege care oferă regiunilor o autonomie mai mare în privința modului în care veniturile sunt colectat și cheltuite, dar și asupra serviciilor publice de sănătate și educație. Proiectul avantajează regiuni precum Lombardia și Veneto, guvernate de politicieni de dreapta, dar și Emilia-Romagna, unde cei de stânga sunt la putere, notează The Guardian.

Rezultatul votului a fost salutat de Mateo Salvini, președintele partidului Lega Nord, care l-a numit “o victorie pentru toți italienii”. Premierul Giorgia Meloni, din partidul de extremă dreapta Fratelli d’Italia, a declarat că acesta reprezintă “un pas înainte pentru construirea unei țări mai puternice și mai echitabile” și a susținut că legea va permite “depășirea diferențelor din prezent între diferitele părți ale Italiei”.

Însă opozanții au afirmat că tocmai acest lucru nu se va întâmpla, iar decalajele între nord și sud vor fi adâncite. Liderul Partidului Democrat a declarat că măsura este “divizorie și va crește inegalitatea”, acuzând-o pe Meloni că “divizează țara”. Săptămâna trecută, s-a iscat o încăierare între parlamentari, iar marți, la Roma, a avut loc o demonstrație “pentru apărarea unității naționale”. 

O altă măsură din planul de reforme al guvernului prevede alegerea directă a prim-ministrului pentru o perioadă de cinci ani, iar coaliției care îl susține să-i fie acordate cel puțin 55% din locurile în legislativ. Această lege a trecut de camera superioară a parlamentului. Opozanții au spus că situația amintește de o modificare a Constituției în timpul dictaturii lui Benito Mussolini și că ar duce Italia către autoritarism.

Totuși, orice modificare a Constituției trebuie aprobată de ambele camere ale parlamentului, cu o majoritate de două treimi. Votul din camera superioară nu a îndeplinit această condiție și este de așteptat ca rezultatul să se repete în camera inferioară. O altă cale pentru reformă ar putea fi organizarea unui referendum.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday