Potrivit Serviciului de Securitate internă al Germaniei, Moscova încearcă să cumpere cetățeni germani cu sume considerabile sau apelează la șantaj, pentru a recruta spioni. “Rusia lucrează din greu pentru a compensa reducerea de către guvernul german a numărului de agenți ruși în Germania”, a declarat șeful Oficiului Federal pentru Protecția Constituției. Astfel, Kremlinul speră să-și continue supravegherea țărilor occidentale și să compenseze lipsa de personal, după ce aproximativ 600 de diplomați ruși au fost expulzați din statele europene, în ciuda încercărilor occidentale de a-și limita operațiunile de la invazia Moscovei în Ucraina.

La începutul acestei luni, NATO și-a reafirmat îngrijorarea cu privire la spionajul rusesc și a cerut măsuri mai dure, ca răspuns la ceea ce numește “o campanie de activități ostile, inclusiv acte de sabotaj și atacuri cibernetice”.

Rusia a apelat din ce în ce mai mult la șantaj și la stimulente financiare. Cei mai expuși riscului de a fi vizați de serviciile de securitate rusești au fost germanii care locuiau în Rusia sau călătoreau în mod regulat în această țară, inclusiv diplomații germani, care ar putea fi ușor vulnerabili la încercările de șantaj.

Spre exemplu, doi cetățeni germani, care au fost acuzați în luna august a anului trecut de înaltă trădare pentru spionaj în favoarea Rusiei, au fost plătiți fiecare cu aproximativ 400.000 de euro pentru serviciile lor. Luând în considerare aceste sume, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției spune că “serviciile Rusiei continuă să dispună de resurse financiare enorme cu care să își urmărească obiectivele de obținere de informații”.

Grupurile de extremă-dreapta sunt, de asemenea, un public receptiv pentru operațiunile de influență rusești. O creștere recentă a sprijinului pentru partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) și pentru partidul autoritarist de stânga BSW a contribuit, de asemenea, la declanșarea unei regândiri majore a sistemului de securitate din Germania, deoarece ambele partide au idei asemănătoare cele ale Kremlinului cu privire la războiul din Ucraina, și s-au opus ca Germania să furnizeze arme Ucrainei.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday