Raportul prezentat de televiziunea israeliană de stat Kan a fost întocmit de Divizia Gaza a armatei israeliene (IDF), responsabilă pentru operațiuni în zona de frontieră cu teritoriul palestinian. Divizia a distribuit documentul intern la 19 septembrie, cu aproape trei săptămâni înaintea atacurilor Hamas din 7 octombrie, care au dus la declanșarea războiului între Israel și gruparea palestiniană, scrie Business Insider citând postul Kan. 

Raportul arăta în detaliu strategiile de atacuri asupra obiectivelor militare și a comunităților din kibbutzuri, precum și cele de luare de ostatici. Mai mult, serviciile militare de informații ar fi estimat că vor fi capturați până la 200-250 de civili, un număr apropiat de cel al ostaticilor răpiți de Hamas pe 7 octombrie. Mai departe, au fost descrise inclusiv strategiile Hamas de a păzi și trata ostaticii. Totodată, erau descrise și condițiile în care aceștia putea fi executați, conform Kan. 

Israel s-a bazat pe faptul că militanții Hamas nu vor reuși să treacă de “zidul de fier” care desparte provincia palestiniană de teritoriul israelian, un zid care este dotat cu instrumente de înaltă tehnologie, sârmă ghimpată și arme controlate de la distanță, a scris și The Times of Israel. 

Totuși, cu mai mult de un an înainte de atac, Israelul a intrat în posesia unui document de 40 de pagini care detalia cum Hamas urma să atace granița de sud, însă planul nu a fost luat în serios la vremea respectivă, tot presupunând că militanții nu vor reuși să treacă de apărarea israeliană.

În timpul atacurilor din 7 octombrie 2023, Hamas a ucis circa 1.200 de persoane și a luat circa 240 de ostatici, din estimările israelienilor. Peste o sută dintre aceștia sunt și acum captivi în Gaza. Răspunsul Israelului a fost unul dur – potrivit autorităților palestiniene din domeniul sănătății, peste 37 de mii de oameni au fost uciși, majoritatea femei și copii.

Articolul integral pe Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday