Procurorii germani au anunțat săptămâna aceasta că operațiunile au fost realizate anul trecut, dar au fost dezvăluite abia acum pentru a nu perturba bunul mers al anchetei. Din totalul de 35,5 tone, 25 au fost descoperite în portul Hamburg, alte opt tone în portul olandez Rotterdam și aproape trei tone în Columbia, chiar înainte de a pleca spre Europa. 

Autoritățile germane au colaborat cu Europol, într-o operațiune cunoscută sub numele de OP Plexus, iar opt suspecți, cu vârste cuprinse între 30 și 54 de ani, au fost arestați în ultimele săptămâni, în acest dosar. Doi dintre ei sunt germani, doi turci, iar restul din Azerbaidjan, Bulgaria, Maroc și Ucraina. 

“Suspecții sunt acuzați că, în perioada aprilie-septembrie 2023, au organizat, împreună cu alți complici din Turcia, încă necunoscuți, prin intermediul unor firme paravan, transportul pe mare a 10 containere cu cantități mari de cocaină din America Latină în Europa”, explică procurorii germani, care susțin că aceasta este cea mai mare captură de cocaină din Europa.

Poliția a confiscat telefoane mobile și laptopuri, precum și lingouri de aur, în valoare de peste 23 de mii de euro, dar și o mașină Porsche în valoare de 250 de mii de euro. Conform autorităților, un om de afaceri din statul Renania de Nord-Westfalia, din vestul Germaniei, a înființat 100 de firme fantomă pentru a face ca transporturile drogurilor să pară legale. 

Cocaina este, după cannabis, al doilea cel mai consumat drog din Europa. În Uniunea Europeană, 2,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani (2,5 % din acest grup de vârstă) au consumat cocaină în ultimul an, conform Centrului European pentru Monitorizarea Consumului de Droguri.

Surse alternative: Sky News, The Guardian 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday