TDK, care furnizează inclusiv bateriile pentru iPhone și alte dispozitive Apple, explică faptul că material ceramic dezvoltat oferă o densitate (cantitatea de energie stocată într-un volum finit) de 1.000 de wați pe oră, fiind de aproximativ o sută de ori mai eficient decât bateriile actuale ale TDK. Bateria complet ceramică are un electrolit solid pe bază de oxid și un anod din aliaj de litiu. Producătorul japonez susține că acest tip de baterie va permite dezvoltarea unor dispozitive mici cu o durată de funcționare mai lungă, iar oxidul din baterie îi va oferi acesteia un nivel mai ridicat de stabilitate și siguranță. Un aspect important este acela că acest tip de baterie este mai ieftină și mai ușoară decât cele actuale.

Totuși, materialul ceramic folosit de TDK încă nu este adaptat deocamdată pentru bateriile de dimensiuni mari, cum sunt cele auto, nici chiar pentru telefoane, pentru că este mai fragil, dar directorul TDK, Noboru Saito, crede că “noul nostru material, dezvoltat pentru bateriile cu stare solidă, poate aduce o contribuție semnificativă la transformarea energetică a societății. Ne îndreptăm către primele produse ce vor fi comercializate”, a spus el pentru FT. TDK are în plan furnizarea unui prototip de baterie anul viitor și speră ca ulterior să poată trece la producția în masă.

Bateriile în stare solidă reprezintă de mai mulți ani o provocare, mai ales pentru industria auto, dar încă nu a fost descoperită o modalitate de a le face stabile și, mai ales, ieftine. Robin Zeng, fondatorul CATL, cel mai mare producător (chinez) de baterii pentru vehicule electrice, a declarat în martie, pentru Financial Times, că bateriile cu stare solidă nu vor avea un viitor și că sunt mai mari șanse de a obține o revoluție în domeniu prin folosirea unui catod de sodiu (mult mai ieftin) în locul celui de Litiu.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday