“Nu există deocamdată niciun acord”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, luni seara târziu, după o cină informală a liderilor țărilor UE la care ar fi trebuit stabilită ocuparea celor mai importante posturi ale Uniunii. Potrivit Politico, care citează un diplomat european, liderii vor continua discuțiile la o dată ulterioară, probabil la întâlnirea din 27-28 iunie.

Deși von der Leyen părea să fi adunat consensul liderilor, convocarea alegerilor anticipate în Franța a complicat lucrurile pentru că nu mai este foarte clar dacă președintele Macron va mai putea controla guvernul peste o lună. Întâlnirea de luni, mai observă Politico, părea un mod grăbit de a stabili principalele funcții din Uniune înainte de alegerile din Franța, dar “Popularii Europeni (PPE) vor acum mai multe concesii și mai multă putere. Pe lângă numirea lui von der Leyen și a Robertei Metsola (ca șef al Parlamentului European), ambele de la PPE, acum ei vor ca mandatul președintelui Consiliului European să fie împărțit în două termene de doi ani și jumătate, iar unul dintre ele să fie ocupat de un popular. Acest lucru, însă, i-a enervat pe socialiști (S&D), care sperau să obțină postul pentru portughezul António Costa”.

Un alt motiv pentru care discuțiile au eșuat a fost faptul că premierul italian Giorgia Meloni a fost nemulțumită de faptul că ceilalți lideri UE ar fi încercat să o excludă de la negocieri.

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday