Update ora 18.30:

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore a suspecților:

  • Mihai Rus, chestor de poliție și șef al Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu (2 fapte) și fals în declarații,
  • Mircea Aurelian Rotar, comisar șef de poliție și șef al Serviciului Rutier din cadrul IPJ Cluj, pentru complicitate la abuz în serviciu (2 fapte), complicitate la fals în declarații, omisiunea sesizării,
  • Ioan-Raul Pașca, agent principal de poliție în cadrul IPJ Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu
  • Cătălin-Claudiu Mureșan, agent principal de poliție în cadrul IPJ Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz.

Concret, explică procurorii, în data de 29 aprilie 2024, suspectul Rus Mihai ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte și Mureşan Cătălin-Claudiu și Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins cu aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h.

Astfel, Rus este acuzat că, împreună cu ceilalți polițiști cercetați, a stabilit o modalitate prin care acestuia să nu i se aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere.

DNA arată că metoda folosită a fost următoarea: Mihai Rus a comunicat numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului, iar agentul constatator, Paşca Ioan-Raul, urma să nu mai aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție. De asemenea, șeful IPJ Cluj a promis să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliție Paşca Ioan-Raul, pentru faptele sale.

Știrea inițială, ora 13:

Cluj. Percheziții DNA la Inspectoratul de Poliție Județean și la Poliția Rutieră, privind infracțiuni de corupție. Nu au fost oferite detalii suplimentare.

DNA transmite într-un comunicat de presă că desfășoară percheziții în două instituții din municipiul Cluj-Napoca, mai exact la Inspectoratul de Poliție Județean și la Poliția Rutieră, într-un dosar de corupție, care vizează “săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, săvârșite în cursul anului 2024, de către angajați ai Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu”.

Comunicatul integral DNA:

“Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, săvârșite în cursul anului 2024, de către angajați ai Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

În cursul zilei de 17 iunie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 2 (două) locații situate pe raza municipiului Cluj-Napoca, ambele fiind sediile unor instituții publice.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday