La doi ani de la abandonarea proiectului, președintele sârb Aleksandar Vučić a spus într-un interviu pentru Financial Times că “noile garanții” din partea companiei Rio Tinto – care se ocupă cu exploatarea și prelucrarea resurselor minerale – corespund preocupărilor Belgradului cu privire la îndeplinirea standardelor de mediu necesare la situl Jadar, aflat în vestul țării.

Vučić a indicat că este încrezător că va asigura, de asemenea, angajamentele necesare din partea liderilor UE pentru investiții conexe în Serbia, cum ar fi producția de baterii și producția de vehicule electrice. Atâta timp cât cerințele sale privind “întregul lanț valoric plus protecția perfectă a mediului” au fost îndeplinite, se aștepta ca luna viitoare să emită un anunț oficial privind proiectul, a declarat președintele Serbiei.

A explicat că situl ar putea fi deschis în 2028, și preconizează că va produce 58.000 de tone de litiu pe an, “suficient pentru 17% din producția de vehicule electrice din Europa, adică aproximativ 1,1 milioane de mașini“, într-o mișcare care “ar putea schimba jocul pentru Serbia și întreaga regiune”. Ministrul de finanțe al Serbiei estimează că proiectul va contribui anual cu 10 – 12 miliarde de euro la produsul intern brut al țării, care a totalizat 64 de miliarde de euro în 2022.

În Europa nu se produce în prezent litiu, iar mina de la Jadar ar genera suficient pentru a satisface 13% din cererea estimată a continentului în 2030, potrivit Fastmarkets, o companie de cercetare a mărfurilor. Jadar conține litiu de calitate superioară, cu zăcăminte mari, în comparație cu alte mine din lume.

Guvernul sârb a revocat licențele Rio Tinto în ianuarie 2022, după o serie de proteste conduse de grupuri ecologiste preocupate de poluarea mediului și locuitorii zonei. Redeschiderea acordului cu Rio Tinto și implicarea UE sunt văzute de oficialii occidentali ca un semnal important al alinierii geopolitice a Serbiei, într-un moment în care aceasta este curtată din punct de vedere economic și politic de China (care și-a manifestat interesul pentru mină), Rusia și națiunile din Golf.

Serbia este o țară candidată la UE de mai bine de un deceniu, dar procesul de aderare a evoluat lent, pe fondul îngrijorărilor legate de statul de drept și gradul ridicat de corupție. Belgradul are o relație tensionată cu fosta sa provincie Kosovo, și este una dintre cele două țări europene care nu a impus sancțiuni Rusiei după ce a invadat Ucraina.

Articolul integral la Financial Times

Foto: Erchog | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday