Armata israeliană (IDF) a anunțat că va face pauze tactice zilnice, “până la noi ordine”, în intervalul orar 8 – 19 (ora României). Traseul desemnat face legătura între punctul de trecere Kerem Shalom, de la granița teritoriului cu Israel, cu satul Al Bayuk și cu Spitalul European de lângă orașul Khan Yunis. Ruta ocolește Rafah prin est.

IDF precizează că perioadele de pauză sunt coordonate cu ONU și celelalte agenții internaționale. Criza umanitară din Gaza s-a agravat după declanșarea războiului dintre Israel și Hamas, pe 7 octombrie 2023. Oficialii ONU au lansat avertismente, în repetate rânduri, legate de situația civililor și a atras atenția că sute de mii de palestinieni sunt în pragul foametei. 

În intervalul 6 mai – 6 iunie, biroul umanitar al ONU a primit 68 de camioane cu ajutoare în fiecare zi, față de 168 în luna precedentă. Cogat, structura din armata israeliană responsabilă pentru supravegherea distribuirii ajutoarelor, a transmis că nu există restricții pentru intrarea convoaielor în Gaza, prin Kerem Shalom, și a dat vina pe ONU pentru “blocarea TIR-urilor” pe partea palestiniană a punctului de trecere. ONU a răspuns că, din cauza luptelor, tranzitul acestora nu mai este sigur. 

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday