Giorgia Meloni, prim-ministrul țării care a organizat ultimul summit G7, a declarat că împrumutul, garantat prin dobânzile la activele rusești înghețate, “va  fi acordat de SUA, Canada, Marea Britanie și, probabil, Japonia, în limitele prevederilor sale constituționale. În prezent, națiunile Uniunii Europene nu sunt implicate în acest împrumut, ținând cont că activele sunt înghețate în Europa”. 

Declarația oficialului implică faptul că aportul UE constă în asigurarea unui mecanism de garantare pentru rambursarea împrumuturilor, scrie Reuters. Meloni a completat că miniștrii de Finanțe din UE urmează să stabilească foarte clar aspectele tehnice.

Prin pachetele de sancțiuni impuse de UE și partenerii occidentali, după ce Rusia a invadat Ucraina, au fost blocate active rusești în valoare de 278 de miliarde de dolari. Cea mai mare parte, circa 200 de miliarde, este blocată la Euroclear, cel mai mare depozitar de valori mobiliare din lume, cu sediul la Bruxelles. În SUA, sunt înghețate active rusești în valoare de doar cinci miliarde de dolari. 

Surse alternative: Reuters, Kyiv Independent

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday