UPDATE ora 20:00. Autoritățile franceze au început să anunțe bilanțuri privind numărul persoanelor care au ieșit în stradă în marile orașe. Dacă prefectura din Paris a anunțat în jur de 75 de mii de oameni, organizatorii protestului vorbesc de peste 250 de mii.

La Nantes, prefectura a comunicat un număr 8.500 de manifestanți. Grupuri mai mici s-au desprins, în timpul marșului, și s-au încăierat cu forțele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene.

La Bordeaux, au fost 6.800 de manifestanți, conform datelor oficiale, în tip ce la Lille, circa 4.000 de persoane au participat la marș. Și la Rennes, unde s-au adunat 12 mii de oameni potrivit autorităților, au avut loc incidente, iar polițiștii au recurs la gazele lacrimogene. 

Până la ora 18:30 (ora României), presa franceză a anunțat că au avut loc doar cinci arestări, la Paris.

Știrea în formă inițială. Potrivit presei franceze, aproximativ 150 de manifestații împotriva extremei drepte sunt organizate în această sâmbătă. Organizatorii estimează că numărul participanților se va ridica la aproximativ 350 de mii. Până la ora locală 13:00, s-au adunat pe străzile 50 de mii de oameni, în mai multe provincii. Nu au fost raportate incidente.

După victoria extremiștilor în alegerile europarlamentare de duminica trecută, când RN a acumulat peste 32% din voturi, mai mult decât dublu față de partidul lui Emmanuel Macron, președintele a dizolvat parlamentul și a convocat alegeri anticipate, pe 30 iunie și 7 iulie. Sondajele proiectează că RN ar putea câștiga alegerile și ar putea forma următorul guvern.

Ulterior, poliția a mobilizat 21.000 de ofițeri după ce sindicatele, grupurile studențești și cele ONG-urile au chemat oamenii în stradă pentru a se opune partidului eurosceptic și anti-imigrație.

Surse alternative: BFM TV, Le Parisien

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday