În discuție este planul companiei de a folosi date persoanele pentru antrenarea modelelor mari de limbaj (LLMs) fără a mai cere consimțământul utilizatorilor, cu toate că Meta susține că vrea să utilizeze doar informațiile distribuite public de către utilizatorii adulți, cum ar fi fotografiile, statusurile sau comentariile la postări.

Luna trecută, Meta a început să emită notificări privind schimbări ale politicii de confidențialitate, care urmau să intre în vigoare pe 26 iunie. Însă după un apel formulat de un ONG pentru drepturile în mediul online, NOYB, către autoritatea irlandeză de reglementare a confidențialității pe internet, Meta a anunțat că amână lansarea modelelor. Compania folosește deja datele generate de utilizatori în SUA și alte țări, însă în Europa se lovește de reglementările stricte din regulamentul GDPR.

Într-o postare pe blog, Meta s-a arătat dezamăgită de cererea autorității irlandeze, care “reprezintă un pas înapoi în inovarea AI și concurența în Europa. Fără a include informații stocate local, am putea oferi doar experiențe <<la mâna a doua>>. Acest lucru înseamnă că nu suntem în măsură să lansăm Meta AI în Europa, în acest moment”.

Autoritatea irlandeză, care este principalul organism de reglementare al Uniunii Europene, precum și cea din Marea Britanie au salutat anunțul Meta, care le oferă timp să monitorizeze principiile dezvoltării sistemelor de inteligență artificială generativă. 

Surse alternative: Reuters, TechCrunch

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday